klik bebanyak at cneh!!

Sunday, 2 October 2011

ZULKAEDAH,...

ari ni 4hb zulkaedah 1432 in kalendar islam,,,n 2hb oktober 2011,,knpe ak post an entry psl zulkaedah niy??urmm,,jap2,,,


ha,,oke2..hehe..ap yg sume umat islam tau psl kisah-kisah nabi dlu,,dats Zulkaedah adalah bulan kesebelas dalam taqwim Hijrah. Zulkaedah ertinya tempat duduk.

Peristiwa-peristiwa bersejarah yang berhubungkait dengan ibadat haji dan umrah berlaku dalam bulan ini, iaitu pada tahun ke 7 Hijriah, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam telah memimpin umat Islam menuju ke Mekah untuk mengerjakan umrah yang pertama.
thens,,Amalan-amalan sunat di bulan Zulkaedah adalah sama seperti amalan-amalan sunat di bulan-bulan lain. Tiada amalan-amalan istimewa yang khas untuk bulan Zulkaedah yang menjadi amalan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam ataupun para sahabat mahupun salafus-soleh. Kita dianjurkan untuk meningkatkan amalan-amalan baik dari hari ke hari tanpa mengira apa jua bulan dalam taqwim. Tingkatkan mutu amalan-amalan fardhu dan tambah amalan-amalan sunat pada setiap masa seperti yang disarankan oleh Islam tidak kira di dalam bulan mana sekalipun.

sebab lain juga ak post entry sal zulkaedah ni cos bulan oktober taon niw kn dalam bulan zulkaedah,,so,,ramai kwn-kwn ak yg disayangi sekian ehem-ehem kt ak dats brthday dorg nk dkt,,its known dats dorg nyew brthday bln 10,,ak nye birthdy jew ujung taon,,acece,,promot brthday plak,,hehe..dorg siap mintak prepare siap2 an hadiah lg,,poketku udah lah kering,,T_T...for all my frenz,,dunt worry,,i will wish yor birthday n bg hadiah,,terima kasih,,hrp entry yg psl zulkaedah mmber manfaat kpd sume...oke,,,coretan misscherrymerah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...